2022-02-22 11:59:07• hírek • Bede Emőke

Bajba jutott turisták kérték a szatmári hegyimentők segítségét

A Szatmár megyei hegyimentők közösségi oldalukon számoltak be legutóbbi bevetésükről, melynek során két bajba jutott, Szilágy megyéből érkező turistát kellett megmenteniük egy havasi rétről. S noha az akció sikeresen zárult, azaz a két hölgy épségben lejutott a vihar sújtotta területről, a Salvamont az eset kapcsán több fontos dologra is felhívta a figyelmet.

„A hegy nem megfelelő ismeretéből adódó hibák miatt a két nő a hegyimentők segítségére szorult. Az elmúlt időszakban zajlott tematikus felkészüléseknek köszönhetően a csapat időben lépni tudott, így sikerült elkerülni, hogy a turisták egészségügyi állapotát hipotermia veszélyeztesse. Ezzel a bejegyzéssel nem megfeddni szeretnénk a felkészületlen turistákat, hisz ők már egészen biztosan nem fogják többet elkövetni ezeket a hibákat, hanem felhívni a figyelmet a történet tanulságaira” – írja posztjában a hegyimentő-közszolgálat képviseletében Alex Costin.


A Salvamont első és egyik legfontosabb szabálya, hogy a kirándulás során az időjárásnak, valamint az útvonal nehézségének és hosszának megfelelő felszerelést használjunk, és előzetesen tájékozódjunk a kiszemelt útvonal állapotáról és az aktuális túrakörülményekről. Ehhez tárcsázhatjuk a hegyimentők országos diszpécserszolgálatát (0725.826.668), ahol készségesen válaszolnak e kérdésre is. Nem árt ugyanakkor az időjárás-előrejelzést is átböngészni, annál is inkább, mivel hegyvidéknek is megvannak a maga sajátosságai: ha pl. hirtelen megváltozik az idő, vihar kerekedik vagy leszáll a köd, a látási viszonyok lecsökkennek, és az ember könnyen elveszti tájékozódási képességét. A hegyimentők azt tanácsolják, ilyenkor egy biztos helyen húzzuk meg magunkat, mérlegeljük az előttünk álló utat, vagy akár teljesen tegyünk le a táv teljesítéséről.




Az, hogy a sík mezőkön már beköszöntött a kellemes tavasz, nem jelenti azt, hogy már a hegy is búcsút intett a télnek. Ezt különösen azért érdemes szem előtt tartani, mert egy olyan túra, melyet tavasszal vagy nyáron könnyűszerrel teljesítenénk, téli körülmények között igazi kihívás lehet.


A hegyimentők végül, de nem utolsósorban egy másik roppant fontos aspektusra is felhívják a figyelmet. Mint írják, a tél vége mentési szempontból egy kihívásokkal teli időszak, hisz míg a hegy lábánál megmaradt vékony hórétegen hómobillal már alig-alig lehet haladni, a magasabb részeken viszont csak ez a jármű használható. Épp ezért a legutóbbi akció során az egyik csapat kénytelen volt felmászni a Kisköves csúcsig, majd onnan ereszkedtek le a vihar miatt csapdába került két nőhöz. A vastag, ám rendkívül instabil hóréteg miatt a bevetés valóban embert próbáló volt, John Lisca és Nelu Lisca azonban állták a sarat – vagy úgy is mondhatnánk, a havat, a két túrázó épségben lejutott a hegyről.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: